Het ziet ernaar uit dat Alexandre Bompard, de nieuwe CEO van Carrefour Group, zich klaarmaakt om in Frankrijk een nieuw transformatieplan aan te kondigen. Dat kan men afleiden uit de gesprekken die hij met de vakbonden voerde, zeggen onze confraters van Linéaires.

Bompard, die in juni als CEO werd benoemd, staat voor een belangrijke opdracht: hij moet de Franse keten terug op de rails zetten. Eind vorige week zat hij aan tafel met Force Ouvrière (FO), de grootste vakbond binnen de groep. Morgen is het de beurt aan de CFDT. Volgens Linéaires zijn het moeilijke gesprekken, omdat zijn voorgenomen transformatieplan de sluiting voorziet van een aantal verlieslatende winkels, alsook de vermindering van de oppervlakte van sommige hypermarkten. Daarnaast zou hij hypermarkten willen overhevelen naar een huur-pachtmodel.

FO heeft al toegegeven dat het plan bittere noodzaak is. De bond zegt evenwel zich te zullen verzetten tegen mogelijke gedwongen ontslagen. Ook kijkt ze argwanend naar de overheveling van geïntegreerde winkels naar een systeem van huur-beheer. Dat model is al zeer gangbaar in de sector van de buurtsupermarkten en bestaat ook voor conventionele supermarkten. Bij de hypermarkten is men dat aan het bestuderen. “Wij vragen dan ook dat de overnemers zouden instemmen met een sociale clausule of met een sociaal pact die het behoud van het collectief statuut van de loontrekkenden waarborgt”, zegt FO in een editoriaal.

Volgens een rapport van het consultancybedrijf Kepler-Chevreux zouden in Frankrijk tot 24 hypermarkten naar het huur-pachtsysteem overstappen. In dat rapport zou er ook voor zo’n vijftien winkels sprake zijn van een vermindering van de oppervlakte. Zij zouden overgedimensioneerd en weinig productief zijn. Tot slot zouden de collectieve loonovereenkomsten herzien worden en zou men op de hoofdzetel snoeien in de kosten.