Ter gelegenheid van de Week van de Fairtrade (3-13 oktober) biedt Aldi de komende weken enkel nog Fairtradebananen aan. Zo wil de hard discounter, die trouwe partner is van Fairtrade Belgium, eerlijke handel niet alleen promoten maar wil het kwekers ook een extra financiële steun geven.

Nog zeker tot midden oktober vinden consumenten in alle Belgische Aldi-vestigingen enkel Fairtradebananen. Ter gelegenheid van de jaarlijkse Fairtradeweek verving de hard discounter zijn conventionele bananen tijdelijk door Fairtradebananen die afkomstig zijn uit eerlijke handel. Per verkochte tros gaat er een premie naar de kwekers.

De biobananen, die eveneens het Fairtradelogo dragen en het hele jaar door beschikbaar zijn, zullen wel gewoon in de rekken blijven liggen, benadrukt de retailer.

60% extra steun

Het is niet de eerste keer dat de hard discounter deze actie organiseert. Vorig jaar wist Aldi zo in vierde kwartaal een groei van 60% van de verkoop van Fairtradebananen te behalen.

“Dankzij onze grote verkoophoeveelheden, betekent deze actie een grote financiële steun voor onze bananenproducenten in Equador en Colombia. Bij Fairtrade ontvangen de boeren een vaste minimumprijs voor hun grondstoffen, zodat zij steeds met zekerheid hun productiekosten kunnen dekken. Bovendien ontvangen zij ook een premie die geïnvesteerd wordt in ontwikkelingsprojecten om de toekomst van de arbeiders en hun families te verzekeren”, zegt Ruth Broekaert, CR manager bij Aldi.

Lange termijn

Aldi België werkt al jaren samen met Fairtrade Belgium. Klanten vinden in elke winkel verschillende producten afkomstig uit eerlijke handel. Zo biedt de hard discounter, als eerste retailer in België, sinds begin dit jaar ook Fairtraderozen aan.

“Eerlijke handel, met respect voor mens en milieu, moet op termijn de norm worden. Daarom zijn we verheugd met dit initiatief van ALDI dat zal toelaten om de klanten te sensibiliseren om bij de dagdagelijkse aankopen voor eerlijke handel te kiezen”, besluit Nicolas Lambert, directeur Fairtrade Belgium

Foto: Santiago Engelhardt