Aldi test momenteel zelfscannen via smartphone in een van zijn winkels in Nederland via een optie die is geïntegreerd in de app van de discounter. Als de testresultaten overtuigend zijn, kan de functionaliteit worden uitgebreid tot heel Europa.

In de Aldi-winkel in Berkel-Enschot, niet ver van Tilburg en de Belgische grens, kunnen de klanten van de retailer hun aankopen zelf scannen dankzij een optie in de app van de retailer, meldt de Nederlandse website Distrifood, die eraan toevoegt dat dit de eerste keer is dat Aldi zelfscannen heeft getest. Bovendien kunnen klanten met het systeem hun aankopen betalen via meerdere mobiele betaalmethoden (Apple Pay, Google Pay, iDeal, enz.), maar kunnen ze ook gebruik maken van een automatische kassa. Voor de implementatie van zijn systeem heeft Aldi gekozen voor de technologie van het Oostenrijkse bedrijf Shopreme, dat met name samenwerkt met de Duitse reus Rewe.

"Naast Aldi Shop & Go, een kassavrije technologie die in Utrecht wordt getest, test Aldi Nederland ook Aldi Scan & Go, dat een zelfscanoplossing via een app combineert met een self-checkout terminal", vertelde Dennis Boczek, woordvoerder van Aldi Nord, onlangs aan Retail Optimiser. "De twee tests in Nederland helpen om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het gebruik van kassatechnologieën in onze winkels en om mogelijke use cases voor toekomstige kassaoplossingen te evalueren, niet alleen in Nederland, maar ook voor de hele groep Aldi Nord."