Amazon Go, de automatische winkel van Amazon waar klanten kunnen afrekenen zonder langs de kassa te gaan, heeft veel retailers geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met het concept. Verrassend genoeg is het Aldi die als eerste een dergelijke formule in Nederland en later mogelijk ook in België gaat testen!

Onthoud dit adres: de hoek van de Oudegracht en de Lange Viestraat in Utrecht. Hier zal Aldi begin 2022 een nieuwe winkel van 500 m2 openen, die trouw is aan zijn concept en zijn belofte van prijsbesparingen. Maar het is niet zomaar een Aldi: het wordt een revolutionaire winkel die zonder cash geld zal werken. De betaaloplossing is nog radicaler: de aankopen zullen automatisch worden afgerekend dankzij een speciale app en sensoren die de artikelen die de klant in het winkelmandje plaatst automatisch registreren. Het systeem maakt geen gebruik van gezichtsherkenning, oogscans, vingerafdrukken of andere biometrische kenmerken. Het volgt alleen de bewegingen van de klant en het product. Deze geavanceerde technologie wordt ontwikkeld door de technische partner van Aldi Trigo Vision Ltd.

Jan Oostvogels, CEO van ALDI Holding B.V. in Nederland, legt uit waarom zijn winkel werd gekozen: "Wij zijn zeer blij en vereerd met de keus voor Utrecht. De hoge digitaliseringsgraad van Nederland maakt dat we ervan overtuigd zijn hier het juiste klimaat te hebben om nieuwe technologieën als deze te testen.” De test geldt niet alleen voor de Nederlandse markt, maar voor heel Aldi Nord. Aldi België bevestigt dat dit experiment van nabij zal worden opgevolgd en dat de hard discounter de resultaten van de test na een jaar zal analyseren en het concept afhankelijk daarvan ook zal invoeren in België.

Met dit initiatief is Aldi de eerste grote foodretailer die reageert op de uitdaging van Amazon Go, en bewijst het des te meer dat de harddiscountsector zichzelf voortdurend heruit vindt.