Albert Heijn is de supermarktketen met het grootste plantaardige aanbod in Vlaanderen en Brussel. Daarna volgen Delhaize en Colruyt, dat Carrefour voor het eerst van de derde plaats verdringt. Bij Lidl is er sinds mei van dit jaar geen prijsverschil meer tussen dierlijke en plantaardige producten.

Wie is de veganvriendelijkste supermarkt van Vlaanderen en Brussel? BE Vegan en ProVeg België namen het plantaardige aanbod in zes supermarktketens in Vlaanderen en Brussel onder de loep (Albert Heijn, Delhaize, Carrefour, Colruyt Laagste Prijzen, Lidl en Aldi), nadat ze dat eerder ook al deden in 2019 en 2022. Ze kwamen tot de vaststelling dat Albert Heijn het grootste aanbod aan plantaardige producten heeft. Daarna komen Delhaize en Colruyt, dat voor het eerste naar de derde plaats klimt, ten koste van Carrefour, dat zakt naar plaats 4. “Vooral de uitbreiding aan kant-en-klare plantaardige maaltijden zorgt ervoor dat Colruyt op de derde plaats komt te staan. Er is meer keuze aan gemakkelijke, plantaardige maaltijdopties. Ook op het gebied van vlees- en visvervangers maakt Colruyt een inhaalbeweging: het aanbod steeg met 30% sinds 2022 en bij plantaardige charcuterie en worst is het aanbod zelfs verdubbeld. Een groot assortiment aan vegetarische producten is sinds 2022 ook volledig plantaardig geworden”, zo staat te lezen in een persbericht.

Ook Lidl en Aldi besteden meer aandacht aan plantaardige voeding. “Zowel het aanbod als de prijszetting van plantaardige producten is verbeterd. “Sinds mei 2024 is er bij Lidl zelfs geen prijsverschil meer tussen plantaardige en dierlijke producten. Dat is een stap in de goede richting, want uit iVOX-onderzoek begin dit jaar blijkt dat de prijs, of de perceptie dat plantaardige voeding duurder zou zijn, de derde grootste barrière is. (…) Wat labeling betreft, gebruikt vooral Carrefour consequent het officiële V-Label keurmerk voor plantaardige producten. Ook Aldi en Lidl maken steeds meer gebruik van het V-Label, en dat is van groot belang voor consumenten.” BE Vegan en ProVeg concluderen dat het steeds makkelijker wordt om plantaardige producten te vinden in supermarkten.