Albert Heijn opende deze ochtend zijn nieuwe winkel in Oostende. Daar pakt de Nederlandse retailer niet alleen uit met zijn befaamde versconcept maar trekt het ook bewust de duurzaamheidskaart. Op het dak van het pand prijken immers 732 zonnepanelen die naar verwachting zo'n 203.309 kWh per jaar zullen produceren. Later dit jaar volgt er ook nog een nieuwe winkel in Wijnegem Shopping.

Belofte maakt schuld. Dat dacht ook Albert Heijn die deze ochtend zijn 48ste winkel opende op de Torhoutsesteenweg 541 in Oostende. Begin dit jaar had de Nederlandse retailer immers aangekondigd dat het in de komende jaren 30 tot 50 nieuwe winkels gaat openen en zo zijn winkel verdubbelt. De nieuwe winkel, die zal uitgebaat worden door franchisenemers Wim Fierens en Michel Deman, pakt uit met het nieuwe versconcept. Zo vinden klanten een uitgebreid aanbod aan verse producten doorheen de winkel: dus zowel bij groenten en fruit, de bakkerij, de markthal, als de afdeling maaltijden en salades. 

Toch is het echte paradepaardje de 732 zonnepanelen die op het dak van het nieuwe pand prijken. Die zouden jaarlijks maar liefst zo’n 203.309 kWh produceren. Onafhankelijk energiebureau Encon uit Bilzen realiseerde het project rond de zonnepanelen van A tot Z. Zij berekenden de positieve milieu-impact. “Het project is goed voor een hoeveelheid energie die overeenkomt met het jaarlijks verbruik van 58 gezinnen”, legt Robin Bruninx, gedelegeerd bestuurder bij Encon, uit. “De installatie vermijdt 1.464 ton CO2-uitstoot over een periode van 20 jaar – gelijk aan de functie van 7 hectare bos of 3.500 bomen. De zonnepanelen zullen zo’n 34% van het totale energieverbruik van de winkel produceren.”

General manager van Albert Heijn België, Raf Van den Heuvel, is alvast blij met de nieuwe winkel in West-Vlaanderen. “Deze winkel is een mooie versterking in West-Vlaanderen. We zijn er een geliefd merk geworden en de West-Vlaming ziet ons graag komen. Oostende is een draaischijf in de regio en we keken al lang uit naar een winkel in deze stad aan zee. Deze winkel is een ‘proof point’ dat Albert Heijn actief doorpakt in vers en duurzaamheid”, vertelt hij, terwijl hij er nog aan toevoegt dat de nieuwe winkel 40 nieuwe jobs oplevert.

Nieuwe winkel in Wijnegem Shopping

En er is trouwens nog meer goed nieuws want Albert Heijn laat weten dat het later dit jaar nog een nieuwe winkel opent in Wijnegem Shopping. Ook daar zal het nieuwe versconcept van de partij zijn.