In het najaar van 2023 openen Albert Heijn en Swisslog, wereldwijde aanbieder van magazijnautomatisering- en software, een nieuw, geautomatiseerd Home Shop Center in Barendrecht. Zo’n 300 robots moeten helpen om de boodschappenmandjes automatisch te vullen.

Het Home Shop Center van Albert Heijn in het Nederlandse Barendrecht wordt met behulp van een geïntegreerde oplossing van Swisslog, inclusief AutoStore, volledig geautomatiseerd. Concreet zal het magazijn uitgerust worden met het systeem waarbij robots en bakken snel losse producten, zoals een pot pindakaas of een tube tandpasta, kunnen verzamelen. Op die manier zullen de boodschappenmandjes automatisch gevuld worden. In totaal zullen er zo’n 300 robots door het nieuwe Home Shop Center rijden om de bestelde boodschappen te verzamelen. Dankzij de automatisatie wordt het werk voor medewerkers efficiënter en lichter, waardoor ze zich volgens Albert Heijn meer kunnen focussen op het optimaal verzorgen van boodschappen voor klanten. “Samen met Albert Heijn hebben onze experts op het gebied van online boodschappen een unieke oplossing gecreëerd waarbij verschillende technologieën worden ingezet om een boodschappenkrat te vullen, te transporteren en te sorteren – aangestuurd door onze slimme SynQ software”, vertelt Dirk-Jan de Vos, head of sales Swisslog Benelux. “De gekozen technologieën zijn geselecteerd op basis van de product- en orderstructuur van Albert Heijn.’ 

De nieuwe locatie, die ruim 25.000 m2 bestrijkt, is ook duurzaam. Zo krijgt het volledig gasloze gebouw, net als alle andere Home Shop Centra en distributiecentra, het BREEAM-certificaat dankzij de aanwezigheid van zonnepanelen, een energiezuinige koelcel, energiezuinige LED-verlichting en een warmtepomp voor de klimaatinstallatie in de kantoren. De bouw van het nieuwe pand is onlangs gestart. "Na oplevering in het voorjaar van 2023 wordt AutoStore geïmplementeerd. De opening van het geautomatiseerd magazijn staat op dit moment gepland in het najaar van 2023", stelt Albert Heijn. Het nieuwe Home Shop Center zal per week zo'n 45.000 bestellingen bij klanten thuisbezorgen.