Supermarktgroepen Ahold en Delhaize hebben een akkoord bereikt over een fusie. Het nieuwe bedrijf zal Ahold Delhaize heten en zal Dick Boer (huidig CEO Ahold) als CEO hebben. Delhaize Group-topman Frans Muller wordt vice-CEO en zal de integratie van beide bedrijven begeleiden.

Hoewel er consequent van een fusie gesproken wordt, neemt Ahold de facto Delhaize Group over. De Nederlandse supermarktgroep betaalt immers 4,75 eigen aandelen per eigen aandeel. De gecombineerde groep zal voor 61% in handen zijn van aandeelhouders van Ahold en voor 39% in handen van aandeelhouders van Delhaize. De transactie zou halverwege 2016 afgerond moeten worden, na goedkeuring van toezichthouders, consultatie van medewerkersvertegenwoordiging en goedkeuring van aandeelhouders.

Ahold Delhaize wordt een supermarktreus met een gecombineerde omzet van 54,1 miljard euro die wekelijks meer dan 50 miljoen klanten zal bedienen in de VS en Europa. De portefeuille van het nieuwe bedrijf zal meer dan 6.500 winkels tellen en 375.000 medewerkers tewerkstellen.

Bovendien zou de fusie vanaf 2019 jaarlijks een kostenbesparing van 500 miljoen euro opbrengen. Eerst zal het bedrijf daarvoor eenmalige kosten van 350 miljoen euro maken om de fusie in goede banen te leiden. Beide ondernemingen genereren een forse kasstroom (een vrije kasstroom van € 1,8 miljard) waardoor Ahold Delhaize in toekomstige groei zal kunnen investeren.

De CEO van Ahold Delhaize wordt de Nederlander Dick Boer, die momenteel aan het hoofd staat van Ahold. Frans Muller wordt “Deputy CEO” en “Chief Integration Officer”. Mats Jansson, Chairman van Delhaize Groep, zal Voorzitter Raad van Commissarissen (RvC) van Ahold Delhaize worden. Jan Hommen, Voorzitter RvC Ahold, en Jacques de Vaucleroy,  Commissaris van Delhaize, zullen Vicevoorzitter van Ahold Delhaize worden.

De hoofdzetel van Ahold Delhaize zal in Nederland gevestigd zijn, maar het bedrijf blijft wel op de beurs van Brussel en Amsterdam.