Adidas lanceert in Frankrijk de tweede fase van zijn project Futurecraft Loop, waarmee het 100% recycleerbare sneakers wil produceren. Het concept wil het probleem van onze wegwerpmaatschappij aanpakken en zou normaal in 2021 officieel gelanceerd worden op de markt. 

Vorige maand is Adidas gestart met de tweede fase van zijn Futurcraft Loop-project, dat begin dit jaar gelanceerd werd. Daarmee wil het schoenenmerk sneakers maken die 100% recycleerbaar zijn om zo afval te vermijden.

In april startte Adidas met zijn project waarbij het schoenen uitdeelde aan 200 influencers wereldwijd. Die sneakers werden, nadat ze gebruikt waren door de influencers, teruggestuurd naar Adidas, waarna ze werden versnipperd en verwerkt tot een nieuw paar schoenen. In totaal ging het daarbij om 1.200 paar schoenen. Nadat de sneakers een tweede leven kregen, werden ze opnieuw opgestuurd naar de betroffen influencers die de procedure herhaalden en zo uiteindelijk mee hielpen bij de creatie van sneakers van de derde generatie. 

Geen lijm

Om schoenen te produceren die 100% recycleerbaar zijn, moest de samenstelling van de sneaker herbekeken worden. De Adidas Loops zijn opgebouwd met één materiaal: thermoplastisch polyurethaan. Dat laat de schoen toe om zijn elasticiteit, prestatie en duurzaamheid te behouden, zelfs na verschillende keren gerecycleerd te zijn geweest. Het project wil met andere woorden de schoen meerdere levens geven zonder lijm, wat meestal noodzakelijk is om alle onderdelen aan elkaar te plakken. 

Generatie 1 (links) en generatie 2 (rechts)

Net doordat er maar één stof gebruikt wordt, kan de schoen sneller door de shredder worden gehaald om er grondstoffen van te maken voor schoenen van een volgende generatie. Hoewel het project van Adidas momenteel nog volop in zijn testfase zit, zou het project normaal tegen de lente van 2021 gelanceerd moeten worden en op termijn zouden er zelfs plannen zijn om het project ook in ons land uit te rollen.