AB InBev heeft vandaag de eerste 100% elektrische, emissievrije Brusselse bierlevering uitgevoerd met de Jupiler E-truck. De truck zelf wordt geladen met 100% groene elektriciteit voorzien door de zonnepanelen op het dak van het AB InBev depot te Anderlecht. 

De eerste Brusselse e-truck van AB InBev is een MAN Electric Truck, heeft een capaciteit van 160 autonome kilometers en zal op 1 ronde gemiddeld een tiental zaken bezoeken in het Brusselse. Het voertuig dat volledig CO2-neutraal is en zijn energie haalt van zonnepanelen op het dak van het AB InBev-depot in Anderlecht, produceert ook minder lawaai dan een klassieke vrachtwagen.  “Als brouwer die afhankelijk is van natuurlijke ingrediënten zien we het als onze verantwoordelijkheid om in te zetten op CO2-reductie om zo onze Net Zero doelstelling te behalen. Zo willen we op termijn naar een volledige laag emissie vloot in Brussel”, stelt Philippe Seminck, logistiek directeur BeNeLux en Frankrijk bij AB InBev. “Voor korte afstanden in stadscentra is elektrisch rijden de toekomst, voor lange afstanden kijken we naar technologieën zoals waterstof. Vanaf dit jaar kopen we eveneens geen dieseltrucks meer aan voor Brussel. Ons doel is om tegen 2040 over onze hele waardeketen, van boer tot consument, Net Zero te behalen, logistiek is goed voor 10% van onze uitstoot over de keten."

De brouwer is voorloper op het vlak van multimodaal transport. Treinen en boten worden waar mogelijk ingezet, maar voor stadsritten zijn vrachtwagens nog steeds belangrijk. AB InBev vertrouwt op de modernste data-analysetechnieken om de routes die de vrachtwagens afleggen te optimaliseren en zo het aantal kilometers dat ze moeten afleggen te verminderen. "Voor Brussel wordt gekeken naar de mogelijkheid van binnenvaart en naar een centrale hub – een nieuw depot te Vilvoorde - als draaischijf van onze logistieke keten", besluit het bedrijf.