AB InBev heeft, in samenwerking met Luminus, 2.117 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van zijn Leuvense Stella Artois-brouwerij. Die opgewekte stroom zal niet alleen voor 100% door de brouwerij zelf verbruikt worden. Ook Leuvenaars kunnen via een zonnedelenproject mee investeren in groene energie en zo bijdragen aan een duurzamere wereld.  

AB InBev schakelt een versnelling hoger in zijn duurzaamheidsbeleid en wil niet alleen zelf gebruikmaken van duurzame energie opgewekt door zonnepanelen, maar wil ook Leuvenaars daar bij betrekken. De 2.117 zonnepanelen op het dak van zijn Stella Artois-brouwerij in Leuven, die het bedrijf in samenwerking met Luminus installeerde en die goed zijn voor een oppervlakte van 3.800 m2, zullen jaarlijks 576.000 kWh groene energie produceren. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 150 gezinnen of met de productie van bijna 8 miljoen 25cl bierflesjes per jaar. Die stroom zal voor 100% verbruikt worden door de brouwerij zelf. Dauvister, dochteronderneming van Luminus, staat trouwens in voor het ontwerp, de plaatsing, de inwerkstelling en het onderhoud van de zonne-installatie. 

“Als duurzame brouwer hebben we een voorbeeldfunctie en streven we er voortdurend naar om onze impact op het milieu te verminderen”, vertelt Alexander Soenen, brouwerijdirecteur bij Stella Artois. “Onlangs kondigden we al aan dat we investeren in het grootste niet-gesubsidieerde zonnepanelenpark in Europa dat 100% van de elektriciteitsbehoefte van onze West-Europese en dus ook Belgische brouwerijen zal coveren. En vandaag zijn we trots om ook de samenwerking met Luminus aan te kondigen. We zetten hiermee een volgende stap in onze duurzaamheidsdoelstelling om tegen 2025 naar 100 procent hernieuwbare stroom te gaan. Dat we bovendien ook de inwoners van Leuven, onze Home of Beer, bij dit duurzame project kunnen betrekken, maakt het voor ons extra mooi.”  

Ook Leuvenaars kunnen mee investeren

Maar er is meer. Alle inwoners van Leuven kunnen via Power2Green mee investeren in de installatie van de 2.117 zonnepanelen op het dak van de brouwerij en zo genieten van een gemiddeld bruto rendement van 3% gedurende 5 jaar. Investeren kan voor een bedrag van 250 euro en loopt via het crowdfundingsplatform Mozzeno. 

“Eind vorig jaar installeerden we 2.100 zonnepanelen op de site van AB InBev in Hoegaarden. Nu is het de beurt aan de site van AB InBev in Leuven”, reageert Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus. “Ik ben enorm verheugd over dit nieuwe project, want hier gaan we nog een stap verder. Leuvenaars die zonne-energie een warm hart toedragen en zelf geen dak hebben voor zonnepanelen kunnen via dit project van zonnedelen toch rechtstreeks hun steentje bijdragen voor een groene toekomst. Dankzij onze nieuwe zonne-installatie in Leuven wordt namelijk maar liefst 139 ton CO2 per jaar vermeden.”