Zes op de tien Vlamingen wil ook op zondag kunnen winkelen. Van zondagsopeningen in de supermarkt zou zelfs 80% gebruik maken. Dat blijkt uit een enquête die bij 50.000 Vlamingen werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox.

60% van de ondervraagden zegt dat ze “zeker” of “waarschijnlijk” gebruik zou maken van zondagsopeningen. 31% heeft liefst dat de winkel dan meteen een hele dag open is, in plaats van enkel de voormiddag (25%). Slechts 12% zou zeker geen gebruik maken van zondagsopeningen.

Vooral food retailers zouden hun voordeel kunnen doen met meer zondagsopeningenen. Maar liefst 80% van de ondervraagde Vlamingen zou een bezoek plegen aan een supermarkt die op zondag open is. Verder is de zondagsopening volgens de studie ook aangeraden voor bakkers (54%), kledijwinkels (46%), apotheken (43%), kruideniers (36%) en doe-het-zelfzaken (34%).

Sectororganisaties Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vinden een uitbreiding van de koopzondagen echter geen goed idee.

Volgens Unizo wegen de baten van zondagsshoppen niet altijd op tegen de kosten. “Het risico bestaat dat een zondagsopening extra kosten met zich meebrengt (hogere personeelskost, energieverbruik, ...) die niet gecompenseerd worden door een groter aantal bezoekers, en de relatie met het personeel onder druk zet”, klinkt het in een persbericht. Ook het NSZ denkt dat de handelaars niet zullen winnen bij meer zondagsopeningen. “Consumenten gaan heus niet én op zaterdag én op zondag shoppen. Trouwens, zij kunnen hun euro ook maar één keer uitgeven”, klinkt het.

In Antwerpen wil het NSZ de koopzondag wel een kans geven, maar “voorwaarde is wel dat daar massaal promotie voor wordt gemaakt, ook in het buitenland, en dat er na één jaar een grondige evaluatie komt”