De FOD Economie haalde in 2012 meer dan 400.000 namaakartikelen in beslag, samen goed voor een geschatte marktwaarde van meer dan 12 miljoen euro. Vooral onder huishoudproducten en cosmetica werd veel namaak aangetroffen.

De overheidsdienst controleerde afgelopen jaar 2.728 handelszaken (magazijnen, superettes, buurtwinkels, beurzen, enz.), waarvan er 350 tegen de lamp liepen. Voor alle productcategorieën samen werden 412.397 artikels in beslag genomen. De meeste namaak werd gevonden onder huishoudproducten en cosmetica : 354.612 artikels, samen goed voor 2.581.932 euro marktwaarde. « We zijn veel kopieën van alledaagse producten zoals wasproducten en shampoo’s tegengekomen. We richten ons ook op die producten omdat de consument er niet aan kan zien dat ze namaak zijn en omdat ze mogelijk gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid, aangezien we niet weten wat er in zit », verklaart de woordvoerder van de FOD Economie.

De namaakproducten worden allemaal vernietigd en niet weggegeven aan goede doelen omdat men niet zeker is van de samenstelling van de goederen (allergische reacties, minderwaardige stoffen). Bovendien zou het gratis uitdelen ervan mogelijk een economische impact hebben op de merkhouders.