De groep Lagardère Travel Retail, bekend van taxfreeshops op de luchthaven van Zaventem, schrapt 180 van de 550 jobs. Door de coronacrisis is de passage op de luchthaven stilgevallen, waardoor ook de inkomsten van de groep tot nul gereduceerd zijn. 

Dat de luchtvaartsector zwaar getroffen is door de crisis is al langer geweten, maar dit heeft ook een zware impact op de winkels die gevestigd zijn in de luchthaven van Zaventem. Zo heeft de groep Lagardère Travel Retail, dat een dertigtal winkels in handen heeft waaronder 25 taxfreeshops in Brussels Airport en twee in de luchthaven van Charleroi, beslist om 180 van de 550 jobs te schrappen. Ofwel een derde van alle jobs. Welke jobs zullen sneuvelen is nog niet duidelijk, al start de collectieve ontslagprocedure vanaf maandag 15 juni.

Door de coronacrisis en de opgelegde lockdownmaatregelen is de toeristenstroom in de luchthaven aan banden gelegd waardoor de winkels, die het vooral moesten hebben van de passage in de luchthaven, hun inkomsten zien verdwijnen. “Onze verkoop nu is nul procent. We denken dat we in juli, ondanks het hernemen van de luchtvaart, maar 10 procent van onze normale verkoop gaan hebben. Het zal mogelijk drie tot vijf jaar duren voor we deze crisis verteerd hebben”, vertelt Nicolas Van Brandt, baas van de groep Lagardère Travel Retail aan De Standaard, terwijl hij er nog aan toevoegt dat de groep ervan uitgaat dat er op lange termijn ook minder zakenreizigers zullen zijn, aangezien bedrijven nu de voordelen van videocalls hebben ontdekt.

Hoewel de vakbonden de ontslagen ten diepste betreuren, begrijpen ze dat een gebrek aan klanten door de crisis tot deze situatie geleid heeft. Al benadrukken ze er alles aan te doen om zoveel mogelijk jobs te redden. 

Dat de groep nu een derde van zijn banen moet schrappen is erg zuur, aangezien Lagardère Travel Retail de International Duty Free-groep pas vorig jaar overnam van de Frère-holding NPM voor 250 miljoen euro.