#⑦ We inspireren u graag met een reeks duurzame initiatieven uit het buitenland die België nog niet bereikt hebben, in ieder geval niet op grote schaal. Elke week stellen we één idee voor. Deze week is het de beurt aan de kastickets die in de toekomst mogelijk zullen verdwijnen.

Is het kasticket een gewoonte die verankerd zit in onze manier van leven? Op een dag loopt het totaal aantal uitgereikte tickets per supermarkt nochtans op tot meerdere kilo’s papier… die rechtstreeks in de vuilnisbak verdwijnen. Sommige ketens hebben wel al een plan B. Het vooral in Brussel gevestigde Färm vraagt zijn klanten systematisch of ze wel of niet een printout willen van hun ticket. De klant heeft er een rekening die vasthangt aan zijn e-mailadres, waarmee hij punten kan sparen en desgewenst zijn kastickets elektronisch kan ontvangen. Ook de Belgische kledingketen Zeb is overgestapt op het elektronisch kasticket, net als de Belgische vestigingen van Albert Heijn. De grote drie van ons land, Carrefour, Delhaize en Colruyt, hebben op dit gebied voorlopig nog geen stappen ondernomen.

Zo’n regel kan natuurlijk ook van hogerhand worden toegepast. Begin 2020 zou er in Frankrijk een wet worden goedgekeurd die de handelaars verbiedt om systematisch een kassaticket af te printen voor betalingen van minder dan 10 euro (de wet was nog niet van toepassing bij het ter perse gaan van dit artikel). De klant kan dan kiezen of hij wel of niet een bonnetje wil. Het idee zou zijn om deze som in 2021 te verhogen tot 20 euro en vanaf 2022 geen tickets meer uit te reiken voor alle aankopen onder de 30 euro.

Onzichtbare deuren tegen energieverlies

Bent u benieuwd naar de andere duurzame retailideeën?

Klik dan hier!
Onzichtbare deuren tegen energieverlies

#greenmonth

Gondola.be staat heel de maand februari in het teken van duurzaamheid. Geïnteresseerd in meer duurzaam nieuws?

Klik dan hier!
#greenmonth