Een vijfde van de winkels had afgelopen jaar meer schade door winkeldiefstallen, en die schade lag gemiddeld 15% hoger. Dat blijkt uit een rondvraag van de Unizo Winkelraad bij 241 winkeliers (detailhandel).

In modewinkels gaat het meestal om kleinere accessoires en dure merkartikels. In de voeding zijn het vooral sterke drank, tabak, batterijen en andere dure en kleine – dus eenvoudig te ontvreemden – producten die gestolen worden.

De eindejaarsperiode is een diefstalgevoelige periode. Door de massale opkomst van kooplustigen kunnen dieven gemakkelijker hun slag slaan. Winkeliers zijn ook in deze drukke periode minder geneigd om elke diefstal aan te geven. UNIZO raadt winkeliers aan om zoveel mogelijk aangifte van diefstallen te doen bij de politie. De zelfstandigenorganisatie pleit er ook voor om elektronisch betalen fiscaal aftrekbaar te maken. “Op die manier kunnen de winkels cash geld vermijden en verlaagt het risico op de ergste vorm van winkelcriminaliteit, met name de roofovervallen”, klinkt het.