De omzet van de eerste koopjesweek lag 1% lager dan tijdens de eerste zomersoldenweek van 2012. Dat blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 398 zelfstandige modehandelaars.

“De zomersolden zijn met een handicap begonnen ten opzichte van vorig jaar”, legt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, uit. "De koopjes begonnen op een maandag terwijl vorig jaar de start op een zaterdag was. Een maandag is absoluut geen goede startdag omdat dan heel wat consumenten aan het werk zijn. Ook de daaropvolgende dagen waren niet denderend. Dit weekend waren er meer koopjesjagers op pad.” Zaterdag was het, mede door het betere weer, de beste verkoopdag van de week.

Toch is het nog te vroeg om van een slechte soldenperiode te spreken, volgens het NSZ. “Er zijn nog meer dan drie weken solden: het is te vroeg om nu al een balans op te maken.” Voor de volledige soldenperiode verwachten de meeste handelaars een zelfde resultaat als vorig jaar. Slecht één vijfde verwacht een beter resultaat.