Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is voorstander van een gezondheidsverschuiving en wil 0% btw op groenten en fruit invoeren.

De federale regering maakte onlangs duidelijk dat het een ‘gezondheidsshift’ wil waarbij ongezonde voeding meer belast en gezonde voeding minder belast wordt. Tegen begin volgend jaar moet er een concrete invulling komen van die shift, maar één van de maatregelen lijkt 0% btw op groenten en fruit te worden. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is dat voorstel genegen, melden de kranten van DPG Media. Voor verse groenten en fruit werd tot nu toe door Europa een minimumtarief opgelegd van 5%. België hanteert momenteel 6%, maar door een Europese hervorming kan dit binnenkort verlaagd worden tot 0%. Vandenbroucke wil het verlies aan inkomsten voor de overheid door zwaardere belastingen op ongezonde producten en dan met name sigarettten, die volgens de minister nog altijd een stukje goedkoper zijn dan in Nederland en Frankrijk. Als een gezin per jaar 1.000 euro uitgeeft aan groenten en fruit zou het door de maatregel 60 euro besparen, al is het afwachten in hoeverre supermarkten zelf hun voordeel zouden willen doen met de afschaffing van de btw. Vandaag levert de afdeling groenten en fruit een belangrijk aandeel aan de winst van supermarkten.

Sectorfederatie Comeos reageert gematigd positief op het voornemen. Woordvoerder Hans Cardyn: "Een verlaging van de BTW van 6 naar 0% op groenten en fruit is een goede maatregel want het verhoogt de koopkracht van de mensen. Het verhogen van de belastingen op tabak is een genuanceerder verhaal. Er moet over gewaakt worden dat onze Belgische handel competitief blijft voor wat betreft die producten en dat de verkoop van sigaretten zich ook niet naar het buitenland verplaatst. Samengevat: btw groenten en fruit van 6 naar 0%  maar prijs tabak gaat omhoog, het is niet duidelijk of het btw of accijnzen zullen zijn die stijgen.  De vraag is of we per saldo meer of minder belastingen zullen betalen."