Delhaize kondigt aan dat Xavier Piesvaux benoemd is tot nieuwe CEO van Delhaize. Hij volgt Denis Knoops op aan het hoofd van de Belgische supermarktketen, die aan de deur gezet wordt. 

Denis Knoops was al 25 jaar aan het werk bij Delhaize, en heeft in die tijd verschillende belangrijke functies bekleed. Hij  was ondermeer betrokken bij de expansie en commerciële ontwikkeling in België, de Verenigde Staten en Azië. De laatste drie jaar was hij CEO van Delhaize, nadat hij Dirk van den Berghe opvolgde aan het hoofd van de Belgische supermarkt.

"Knoops kwam aan het hoofd van Delhaize op een zeer turbulent moment: hij moest de schokgolven van het nieuwe sociale plan opvangen, net als de impact van de overname door Ahold, die aan de buitenwereld verkocht werd als een fusie. En dat alles bovendien op een moment dat de markt in een nooit eerder geziene crisis ondergedompeld werd, waarbij enkel de discounters goed bleven draaien", zegt Christophe Sancy, hoofdredacteur van Gondola Magazine. 

Dat hij nu moet vertrekken, is ongetwijfeld een gevolg van de tegenvallende resultaten van de keten in ons land. Ahold Delhaize had al duidelijk gemaakt dat het wou ingrijpen in België, de regio waar de resultaten al enkele kwartalen achter bleven. Christophe Sancy: "Dat Denis Knoops aan de kant gezet wordt, is uiteindelijk geen verrassing. Hij betaalt de prijs voor het gebrek aan resultaten. En hij is allesbehalve een ja-knikker. Hoewel hij al enkele maanden lang vol enthousiasme de loftrompet afsteekt over de voordelen van de fusie met Ahold voor Delhaize, kent iedereen hem genoeg om te weten dat hij het moeilijk had met de strakke richtlijnen die vanuit Nederland opgelegd werden."

Knoops wordt 11 september 2017 vervangen door Xavier Piesvaux, die tot voor kort Senior Vice President bij Walmart East Canada. Daarvoor bekleedde de Fransman tien jaar lang de functie van CEO bij de Roemeense retailer Mega Image (eveneens onderdeel van Ahold Delhaize). “Xavier is de juiste opvolger om van Delhaize opnieuw de favoriete supermarkt van België en Luxemburg te maken. Delhaize blijft het leidende merk van Ahold Delhaize in België met ruim 700 winkels”, klinkt bij Ahold Delhaize.

AH-topman overziet Benelux

Xavier zal rapporteren aan Wouter Kolk, de CEO van Albert Heijn Nederland. Kolk gaat namelijk de Belgische en Nederlandse activiteiten van Ahold Delhaize voorzien, zeg maar die van AH en Delhaize. Hij zal toetreden tot het Ahold Delhaize Executive Committee als Chief Operating Officer (COO) the Netherlands and Belgium. Vanaf 1 januari 2019 wordt Wouter Kolk vervolgens COO Europe and Indonesia. Hij volgt Pierre Bouchut op in die rol, nadat die in 2018 met pensioen gaat. "De onmiddellijke aanstelling van Wouter Kolk als operationeel directeur voor België en Nederland laat vooral zien wat er echt aan de hand is: Ahold neemt de touwtjes strak in handen bij Delhaize", concludeert Christophe Sancy.