De kans is groot dat de regering beslist om winkels pas vanaf half december terug op te laten gaan. Dat blijkt uit wat verschillende bronnen melden aan Gondola. Toch groeit de druk om vroeger te openen, onder meer omdat winkels in buurlanden wel opengaan.

Vrijdag hakken federale overheid en de regionale overheden de knoop door over de regels die moeten gevolgd worden in de eindejaarsperiode. Doordat de besmettingscijfers nog altijd hoog zijn, wordt het niet makkelijk om voor een vergaande versoepeling te kiezen. De heropening van de winkels is één van de punten die hoog op de agenda staan en binnen de regering is er verdeeldheid over het onderwerp. Met name minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is geen voorstander om de winkels vroeger te laten open, uit vrees dat het aantal besmettingen zou stijgen.

Op dit moment is de kans het grootst dat winkels pas half december opengaan, wat iedereen de kans zou geven om kerstaankopen te doen. Tussen begin en half december zou het dan mogelijk gemaakt worden om te winkelen op afspraak. Toch zijn er ook argumenten om niet tot half december te wachten: zo zouden de winkels in buurlanden wel al opengaan, wat ervoor zou kunnen zorgen dat veel Belgen de grens oversteken om boodschappen te doen. Daarnaast is er op dit moment geen bewijs voor het feit dat heropening van winkels een grote impact hebben op de besmettingscijfers, zo leerde de ervaring van de voorbije weken en maanden.