Omdat ze kranten en tijdschrijften verkopen, eisen zelfstandige supermarkten en krantenwinkels een deel van de overheidstoelage die bpost krijgt voor de persverdeling. Dat zeggen sectororganisaties Buurtsuper.be, VFP en Prodipresse in een gezamenlijke mededeling.

Bpost ontvangt jaarlijks €200 miljoen van de overheid om kranten en andere persartikels in de brievenbussen van de abonnees te bezorgen. Niet eerlijk, vinden de zelfstandigen. “De zeer grote overheidssteun van €200 miljoen voor één kanaal (de rechtstreekse verkoop via abonnementen) zorgt ervoor dat een ander distributiekanaal (de losse verkoop via de winkels) ten dode is opgeschreven. De overheidssteun moet gelijk worden verdeeld. Elke krant of magazine, ongeacht via welk kanaal dit verspreid wordt, moet kunnen genieten van een billijk deel van de €200 miljoen overheidssteun”, klinkt het.

Een krant die verkocht wordt in de winkel of wordt thuisbezorgd door de krantenboer is niet minder waard dan één die bpost verdeelt.” De sectororganisaties spreken van discriminatie, en vragen om “correctieve maatregelen”.

Klacht

Buurtsuper.be, de UNIZO organisatie van de zelfstandige buurtsupermarkten, VFP en Prodipresse (de Vlaamse en Waalse dagbladhandelaars) hebben daarom een gezamenlijke klacht gestuurd naar het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie en Johan Vande Lanotte, Vice Eerste Minister en Minister van Economie. Ze dreigen er zelfs mee om een klacht neer te leggen bij de Europese Commissie voor concurrentievervalsing.

Aanbesteding

Tegen 2016 moet de overheid een openbare aanbesteding uitschrijven voor de krantenbedeling in België. De nieuwe aanbesteding, moet ook de klassieke persverdeling via winkels erkennen met het oog op de overheidstoelage, vinden de organisaties.

Het kabinet van minister Vande Lanotte laat weten dat een nieuwe openbare aanbesteding binnenkort wordt opgestart, maar dat er van concurrentievervalsing geen sprake is. De steun voor bpost dient er immers voor om te verzekeren dat er in alle hoeken van het land ‘s morgens een krant in de bus kan geleverd worden, klinkt het.