Tot gisteren was er onduidelijkheid over welke winkels open mogen blijven en welke niet. Een ministerieel besluit schept duidelijkheid: onder meer tuincentra, krantenwinkels, doe-het-zelfzaken en textielwinkels blijven open.

Vrijdagavond maakte de regering bekend dat vanaf vandaag alle niet-essentiële winkels dicht zouden blijven om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan. Wat met niet-essentiële winkels bedoeld werd, was niet duidelijk, maar een ministerieel besluit bracht intussen opheldering: boeken- en krantenwinkels, winkels van tankstations, apotheken, doe-het-zelfzaken, tuincentra, groothandels, textielwinkels en telecomwinkels mogen open blijven.

De lijst van essentiële winkels is langer dan bij de eerste lockdown, toen alleen voedingswinkels in eerste instantie mochten open blijven. Hier en daar ontstond er kritiek op de brede interpretatie van de term ‘essentiële winkels’: het strookt volgens sommigen niet met de noodzaak aan kordate ingrepen om de opmars van het virus tegen te gaan. Tegelijk is er ook discussie over waarom sommige winkels wel en andere niet mogen open blijven. 

Los daarvan is er bij sommige winkels ook onduidelijkheid over welk deel van hun assortiment ze mogen verkopen. Welke producten zijn essentieel, welke niet? Vraag is ook hoe ze een deel van hun assortiment moeten afsluiten: moeten ze bepaalde afdeling afsluiten? Doe-het-zelfzaken mogen openblijven, maar mag alleen producten verkopen om te klussen in huis. Vraag is: wie bepaalt dat een product dient om te klussen of niet? Hoe worden die regels geïnterpreteerd en gecontroleerd?

Voor veel winkels blijft het zoeken en tasten om de regels op een goeie manier te interpreteren. Sectorfederaties Comeos en Unizo krijgen heel veel vragen. Onder meer Action en Kruidvat hebben besloten hun winkels vandaag gesloten te houden, ook al verkopen ze voor een stuk producten die nog altijd mogen verkocht worden. Kruidvat opent wellicht nog deze week met een aangepast assortiment. Fnac opent zijn winkels, maar houdt alleen de boekenafdeling open.