De prijsdalingen die in de loop van de voorbije maand vastgesteld werden betreffen vooral de olieproducten, de stookolie, groenten en fruit, snijbloemen, geneesmiddelen, verpleegzorg en pasta's. Het verblijf in een vakantiedorp, reizen naar het buitenland, hotelkamers en vliegtuigtickets zijn duurder, volgens het OIVO. Begin augustus 2009, heeft de korf van de huisvrouw een waarde van

567,08 euro. Deze samengevoegde index geeft een raming van de uitgaven die een gemiddeld gezin moet doen in de loop van een week.

De prijsstijging van de melk is het gevolg van een beslissing van FEDIS om de melkprijs met 14 centimen te verhogen daarvan 1,5 centimen aan de landbouwers te geven en de prijsstijging door de consument te laten betalen terwijl men toch baat heeft bij het aankondigingseffect. De verbruikers worden niet gedupeerd zij betalen gewoon de eindprijs alsook ...de marges van de distributie. Sommige merken aarzelen niet om van de algemene prijsstijging gebruik te maken door de prijs van een product beetje bij beetje te laten stijgen. Zo is de prijs van tabletten voor de vaatwas gemiddeld met 9% gestegen sinds augustus 2008.