Voedingswinkels zijn helemaal niet klaar voor de overschakeling naar elektronische maaltijdcheques. Ze brengen zelfs 30% van de voedingswinkels in de problemen. Dat zegt het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen).

De ministerraad heeft begin april beslist om de papieren maaltijdcheques vanaf 1 oktober 2015 helemaal tot het verleden te laten behoren en te vervangen door elektronische maaltijdcheques. Dat is niet zonder risico, waarschuwt het NSZ. “Nu er eenzijdig gekozen wordt voor de elektronische maaltijdcheque zullen een groot aantal voedings- en horecazaken de boot missen omdat zij op dit moment geen betaalterminal hebben”, stelt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, vast. 

Bij slechts 70% van de voedingszaken (bakker, slager, traiteur, kruidenier, superette, …) is het immers mogelijk om met de kaart te betalen, blijkt uit cijfers van Wordline. Zij beschikken met andere woorden over een terminal en zullen ook elektronische maaltijdcheques kunnen accepteren. Voor de overige 30% wordt de introductie van de elektronische maaltijdcheques dus problematisch. Ook 45% van de restaurants en 76% van de snackbars en broodjeszaken zijn niet voorbereid op de omschakeling.

Het NSZ blijft er daarom bij dat de meest voordelige oplossing de totale afschaffing van de maaltijdcheque is.