#1 Door de coronamaatregelen ging het thuisverbruik van verse voeding de hoogte in ten koste van consumpties buitenshuis. Vorig jaar werd 9% meer verse voeding voor thuisverbruik aangekocht dan het jaar voordien, meldt VLAM. Ontdek een overzicht van de verschillende categorieën in onze mini-serie. Starten doen we met aardappelen.

De aankopen van verse aardappelen voor thuisverbruik stegen van 20,5 kg per capita in 2019 naar 22,0 kg in 2020 (+8%). Na een dalende trend tijdens de voorbije jaren, steeg de aankoopfrequentie én het volume per aankoop in 2020 (onder andere >5 kg verpakkingen deden het in verhouding goed). Binnen de variëteiten blijft het aandeel van Bintje verder dalen (nog 16% van het volume in 2020). Het aandeel Belgische aardappelen steeg opnieuw na een minder 2019 en bedraagt nu 76% van de markt. Binnen de aankoopkanalen wonnen speciaalzaken, de korte keten en overige kanalen volumeaandeel ten koste van DIS 1 (hypermarkten en grotere supermarkten), buurtsupermarkten en de openbare markt.

De verse verwerkte aardappelen en verwerkte aardappelen in diepvries stegen vorig jaar sterker dan verse aardappelen, met respectievelijk 10% en 13%. Ook de alternatieven voor aardappelen stegen: +13% voor droge deegwaren, +16% voor droge rijst en +19% voor de groep ‘quinoa, bulgur, couscous’, waarvan nu 0,3 kg per capita wordt gekocht. Binnen deze korf van producten behouden verse aardappelen het grootste volumeaandeel (59%), maar dit aandeel daalt jaarlijks. 

Ook de kant-en-klare maaltijden gingen er in 2020 op vooruit, in het bijzonder de verse kant-en-klare maaltijden (+14%). In deze categorie deden de maaltijden met aardappelen het in verhouding beter (+18%).

Gondola Magazine

Dit artikel komt uit de april editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!

Klik hier!
Gondola Magazine