Colruyt heeft de laatste maanden zijn assortiment wilde vis door twee onafhankelijke organisaties laten evalueren: Het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) en de Sea First Foundation. Bij dit onderzoek zijn vier criteria in ogenschouw genomen: het visbestand, de ecologische impact, het visserijbeheer en het dierenwelzijn. Opgemerkt moet worden dat dit laatste element nog nooit was onderzocht bij een evaluatie. De resultaten van het onderzoek maakten het voor Colruyt mogelijk om, met zijn leveranciers, de meest diervriendelijke vistechnieken te kiezen.

De distributeur maakt de volgende resultaten bekend:- 96% van de verkochte vissoorten is niet bedreigd- 91% van de vis scoort ‘zeer goed’ tot ‘aanvaardbaar’ op de ecologische impact van de vangstmethode- 95% van de vis komt voort uit zeer goed tot aanvaardbaar beheerde visgronden.

Maar Colruyt zegt verder te willen gaan. Voor de vissoorten die minder goed hebben gescoord, moeten stapsgewijs initiatieven worden genomen voor duurzamere alternatieven. De groep meldt ook tegen maart 2013 geen enkele bedreigde vissoort meer in het assortiment te willen hebben.

TransparantieKlanten kunnen vanaf vandaag de resultaten van het onderzoek bekijken in de “Colruyt-wijzer voor duurzame vis” die beschikbaar is via internet en binnenkort ook in de winkel ligt. Elke vissoort heeft een score ontvangen va 1 (laagste score) tot 5 (hoogste score) en een kleurcode. Klanten kunnen dus eenvoudig en bewust hun vis kiezen op basis van de criteria die hun na aan het hart liggen.