Johan Vande Lanotte, Federaal minister van Economie en Consumentenbescherming wil dat het verbod op de verkoop met verlies wordt versoepeld en dat de consument beter wordt geïnformeerd over de kwaliteit van de eersteprijs producten of huismerken die in de supermarkten verkocht worden. In reactie op de resultaten van een onderzoek door de FOD Economie over het verschil in prijzen tussen supermarkten in België en zijn buurlanden, wilde de minister voorstellen formuleren om de marges te verkleinen (de Belgische consument zou ongeveer 10% meer betalen dan een Duitse,

zie).

Hij kan zich geen prijsblokkade voorstellen, omdat hij van mening is dat bepaalde bedrijven hierdoor in moeilijkheden zouden komen. De oplossingen zullen moeilijk zijn vanwege de veelvoud aan factoren waardoor het verschil kan worden verklaard. De minister wil op de eerste plaats de Europese Commissie bewust maken van het feit dat de huidige interne mark slechts voor de producent bestaat en niet voor de consument.

Voorts rekent hij erop dat de kortingen voor de aankoop van grote volumes verrekend gaan worden in de prijs van de verkoop met verlies. Op dit moment is het verboden deze in rekening te nemen, waardoor de prijzen omhoog gaan. Johan Vande Lanotte heeft ook de wens uitgesproken de dialoog aan te gaan met de sociale partners om de loonkost aan te pakken. Hij heeft er ook op gewezen dat de consument niet altijd voordeel heeft bij de kwaliteit van de huismerken en is van plan een vergelijkingsdatabase op dit gebied op te zetten.