4 op 10 van de zelfstandige winkeliers verkocht het afgelopen kwartaal minder dan tijdens het eerste kwartaal van 2013. Evenveel handelaars zagen hun rendabiliteit achteruit gaan. Dat blijkt uit een enquête van Unizo bij bijna 1.000 handelaars.

37% van de zelfstandige winkeliers verkocht dit kwartaal minder dan in het begin van het jaar. 41% behaalde een gelijkaardige omzet en slechts 22% slaagde er in om beter te doen. De zelfstandige detailhandel boette ook op het vlak van rendabiliteit in: vier op de tien tekende een achteruitgang op ten opzichte van het eerste kwartaal 2013. Ook de toekomstverwachtingen zijn niet hoog gespannen: 30% verwacht geen omzetgroei voor juli, augustus en september.

Om de slechte economische toestand en de stijgende concurrentie in de retail de baas te kunnen, moeten de handelaars volgens Unizo inzetten op kwaliteit. “Zelfstandige winkeliers moeten zich durven profileren en met hun kwaliteit en service eruit springen”, klinkt het. De zelfstandigenorganisatie werkt daarvoor aan een actieplan dat tegen de zomer van 2014 klaar zou moeten zijn.