Wordt het hoofdkantoor van Ahold Delhaize verplaatst van Nederland naar de Verenigde Staten? Volgens topman Dick Boer is een verhuis niet aan de orde.

 

Het fusiebedrijf Ahold Delhaize heeft momenteel zijn hoofdzetel in het Nederlandse Zaandam en omschrijft zichzelf als een Nederlands-Belgisch concern met sterke roots in Nederland en België. Toch haalt de retailer bijna twee derde van zijn omzet aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Daarom zou een verhuis van het hoofdkantoor naar Amerika niet onlogisch zijn.

“Vanuit holdingstructuur is het wel logisch dat we in Nederland zitten. Maar als je kijkt hoeveel tijd we in Amerika besteden met mijn team, dan is dat heel duidelijk; het meest van onze tijd zijn we hier”, zegt topman Dick Boer in een interview met De Telegraaf. 

De Nederlandse krant schreef ook dat een verhuis van de hoofdzetel naar de VS volgens Boer “een overweging kunnen zijn”, maar Ahold Delhaize heeft dat ondertussen formeel ontkend. "De verplaatsing van het hoofdkantoor van Ahold Delhaize naar de VS is beslist niet in Frage", klinkt het bij de groep.

Dankzij de aanwezigheid van Ahold Delhaize in beide continenten, kan het concern ook best practices van zowel Europa als Amerika oppikken. Volgens Boer kunnen de Europese activiteiten wat leren van de klantvriendelijkheid in de VS, terwijl de efficiëntie en logistiek in Nederland een voorbeeld kan zijn voor Amerika.

Verder zegt Boer in het interview ook dat er geen overnameplannen zijn in de VS, maar dat de focus er nu ligt op meer synergieën te creëren tussen de Delhaize en Ahold-winkels.

Ahold Delhaize heeft meer dan 2.000 winkels in de Verenigde Staten, onder de ketens als Giant, Hannaford, Food Lion en Stop&Shop.