Mestdagh heeft een clausule in zijn contract geactiveerd waarmee het zijn exclusieve samenwerking met Carrefour opzegt. Als er geen akkoord tussen beide partijen komt, wordt de samenwerking vanaf 2023 opgezegd. Tegelijk is er een wissel aan de top: CEO Fabienne Bryskère stapt op en wordt opgevolgd door Emmanuel Coria, CFO en algemeen secretaris.

Verbreekt Mestdagh definitief het contract waarmee het zich verbindt aan Carrefour, dat ook voor 25% aandeelhouder is in het bedrijf? Het is niet uitgesloten, maar het is tegelijk nog te vroeg om het defintief te bevestigen. Wat vaststaat, is dat Mestdagh de optie heeft om tijdens het tweede jaar in het lopende contract, dat in 2020 verlengd werd, de samenwerking stop te zetten, wat het gedaan heeft. Daarmee heeft het de handen vrij om in de komende maanden een fundamentele keuze te maken: volledig onafhankelijk worden (wat weinig waarschijnlijk is), op zoek gaan naar een nieuwe partner (er doen al enkele maanden hardnekkige geruchten de ronde over contacten met Jumbo) of de samenwerking met Carrefour vernieuwen, niet zonder enkele elementen van het contract opnieuw te bekijken.

Mestdagh en Carrefour verlengden hun samenwerking in de zomer van 2020 voor een periode van 10 jaar, na lange onderhandelingen. Mestdagh heeft moeilijkheden gekend die geleid hebben tot een herstructureringsplan, wat het bedrijf uit de rode cijfers haalde. Het belet niet dat Mestdagh volop naar zijn toekomst kijkt, vooral met het oog op de huidige bevoorradingsproblemen en de uitdagingen voor de retail in de toekomst. Verschillende opties liggen op de tafel, waaronder de verderzetting van zijn activiteiten onder het merk Carrefour Market.

Echte alternatieven op tafel

Mestdagh wil echte keuzes maken en onderhandelen zonder gebonden te zijn. Het moest snel handelen om dat mogelijk te maken, heeft het bedrijf intern aan zijn medewerkers laten weten. Het nieuwe master franchise contract voorziet de mogelijk om de samenwerking op te zeggen. Dat gebeurde op 23 december 2021 gebeuren, een week voor het verstrijken van de deadline die verstreek op 31 december 2021. De informatie lekte snel uit om, zoals het bedrijf intern communiceerde, “transparant te zijn tegenover de sociale partners en medewerkers.” Gondola is ervan overtuigd: het initiatief van Mestdagh komt er niet zomaar: er liggen reële en verrassende alternatieven op tafel, met andere partners.

De beslissing opent een periode van één jaar waarin er een contractueel vooradvies gegeven moet woden. Mestdagh zal zijn supermarkten verder uitbaten onder de naam Carrefour Market tot januari 2023. En erna? Mestdagh meldt zijn personeel dat het over verschillende opties beschikt die “contractueel vertrouwelijk” zijn, maar ook “leiden naar een positieve toekomst voor het bedrijf.” 

Carrefour bevestigt alleen maar het bestaan van de clausule waarmee Mestdagh het contract kan opzeggen. Ook al loopt het contract pas in januari 2023 af, de echte bedoelingen van Mestdagh zullen duidelijk worden in het komende jaar, rekening houdend met zijn rol van master franchiser in het zuiden van het land. Meer dan waarschijnlijk zal het dossier afgehandeld worden voor het eerste trimester van 2022. De raad van bestuur nam op 23 december een andere belangrijke beslissing: na een onderling akkoord werd besloten dat Fabienne Bryskère opstapt als CEO. Ze wordt per direct opgevolgd door Emmanuel Coria, CFO en algemeen secretaris van Mestdagh.