Vanaf volgend jaar is het mogelijk om kleine bedragen tot 25 euro te betalen met de bankkaart, zonder dat je daarvoor een pincode moet invoeren. Bancontact /Mister Cash wil daarmee het wegvallen van Proton opvangen.

Met de Proton-functie kan je kleine bedragen met de bankkaart betalen zonder een code in te voeren. Maar eind dit jaar verdwijnt de functie omdat ze alsmaar meer in onbruik geraakt. Om dat te compenseren en het betalen met de kaart te vereenvoudigen werkte Bancontact/Mister Cash een alternatief uit waardoor betalen met de kaart tot en met 25 euro mogelijk is zonder pincode.

Betalen zonder code zal vooral mogelijk zijn aan onbemande automaten en betaalterminals zonder klavier, zoals snoep- en parkeerautomaten. Na een aantal transacties (hoeveel verschilt van bank tot bank) zonder pincode zal de kaarthouder zich wel opnieuw bekend moeten maken bij zijn of haar bank.

Op termijn wil Bancontact/Mister Cash het volledig contactloos betalen invoeren. Ook daar zou een limiet van 25 euro voor ingevoerd worden.