Albert Frère, erevoorzitter en gezamenlijk controlerende aandeelhouder van Groep Brussel Lambert (GBL), is overleden op 92-jarige leeftijd. Dat maakte de groep vanochtend bekend.

Topinvesteerder Albert Frère, die in 1956 zijn eerste successen boekte in de Waalse staalindustrie, is deze ochtend overleden. Hij was jarenlang het boegbeeld van Groep Brussel Lambert, waar hij tot voor kort erevoorzitter en gezamenlijk controlerende aandeelhouder was. Ter herinnering, in het voorjaar van 2011 gaf Albert Frère de fakkel voor de operationele leiding door aan zijn zoon Gérald Frère en schoonzoon Ian Gallienne.

Hoewel hij berucht was voor de uitverkoop van zijn kroonjuwelen, heeft Albert Frère grote successen gekend. We onthouden onder meer de verkoop van zijn meerderheidsparticipatie (30%) van de RTL Group voor 25,1% van het kapitaal van Bertelsmann in 2000, wat GBL 6 jaar later een meerwaarde van 2,38 miljard euro opleverde. Ter herinnering, vandaag is GBL goed voor 15 miljard euro. Daarnaast stapte de groep in 2006 in het kapitaal van Lafarge en Pernord Ricard. Eerder, in 1998, verkocht GBL zijn aandelen (30%) in Petrofina aan Total om in ruil zo’n 8% van Total Fina te krijgen. Daarnaast werd de Royale Belge verkocht aan het Franse UAP dat op zijn beurt werd overgenomen door Axa, en kwam de Belgische bank BBL in handen van ING. Het investeringsmodel van Albert Frère was simpel maar efficiënt: hij verwierf belangrijke participaties in kleine bedrijven en kleine belangen in buitenlandse topbedrijven.

Daarnaast was Albert Frère ook aanwezig in de FMCG en horecasector via de Compagnie Nationale à Portefeuille SA (CNP), de andere pijler van de groep Frère-Bourgeois….Zo nam CNP in 1997 Ijsboerke over, al werd die in 2010 alweer doorverkocht aan BIG, en kreeg het bedrijf Distriplus, waarvan de aandelen verkocht werden door de kleinzoon van Albert Frère aan de holding Ackermans & van Haaren, in handen. In 2005 kocht Albert Frère uiteindelijk de horecagroep Flo en in 2017 verkocht hij Quick.

“Geen enkele investering in de Belgische retail of de consumer goods was een succes: zijn participaties stelden immers niet veel voor in vergelijking met zijn internationale investeringen“, benadrukt Pierre-Alexandre Billiet, CEO van Gondola Group.

Foto (van links naar rechts): Ian Gallienne (gedelegeerd bestuurder), Albert Frère (erevoorzitter) en Gérard Lamarche (gedelegeerd bestuurder).