De 276 Texaco-tankstations in ons land staan in de etalage. De verkoop daarvan heeft ook gevolgen hebben voor de Belgische retailers, want ook de 80 supermarkten worden verkocht.

De Israelische holding Delek stelt zijn 1230 Europese tankstations gedeeltelijk of volledig te koop. Daaronder vallen 400 BP-stations in Frankrijk en 825 Texaco’s in de Benelux. In België is Texaco de derde grootste speler met 276 tankstations. Maar een benzinepomp komt nooit alleen. Bij de Texaco-sites in de Benelux zijn er 580 restaurants, carwashvoorzieningen en supermarkten gevestigd. Zij maken deel uit van het Texaco-netwerk. GO ‘The fresh way’, het retailmerk van Texaco heeft 80 winkels in ons land, zowel geïntegreerd als gefranchiseerd.

Een interessante portefeuille winkels dus, die nu mogelijk vrijkomt. En omdat de GO Shops gelinkt zijn aan Delek en Texaco zelf en niet aan een supermarktketen ligt het veld open voor de retailers.

Al hangt er ook veel af van welke petroleummaatschappij Texaco zou overnemen. Shell werkt samen met Carrefour Express-winkels en in een Q8-station kan je steevast in Shop&Go’s van Delhaize winkelen. Maar de retailketens kunnen evengoed hun lot in eigen handen nemen en de tankstations zelf overnemen, zoals in het buitenland al gebeurt.

“In Frankrijk hebben Carrefour, Leclerc en Intermarché tankstations in handen. En in Engeland heeft Tesco er gekocht. Ze zijn begonnen met op de parking te verkopen en vandaar is dat verder gegroeid. In Frankrijk hebben de retailers zo 50% van de markt afgenomen van de oliemaatschappijen”, zegt Thierry De Meulder, directeur van de Belgische Petroleum Unie. Al is de kans op zo’n scenario eerder klein in België. «Het is een mogelijkheid, maar ik zie het niet direct gebeuren. Ofwel zijn de retailers niet rendabel genoeg, ofwel past het niet in hun strategie», zegt De Meulder. Een uitzondering is Colruyt Group die met DATS 24 zelf al lang tankstations uitbaat.