Test Aankoop lanceert samen met zes andere Europese consumentenorganisaties een petitie om de Europese Commissie ervan te overtuigen de Nutri-Score verplicht te maken in Europa. In totaal heeft de consumentenorganisatie 1 miljoen handtekeningen nodig, waarvan 15.750 in België.

Niets zo lastig voor consumenten dan een onduidelijk etiket op producten. Om daar iets aan te doen werd de Nutri-Score dit jaar officieel ingevoerd in België. Die score is ontworpen om de consument te helpen om, binnen een bepaalde categorie van producten, te kiezen voor het meest gezonde en dat in één oogopslag door een eenvoudig voedingslabel. Het label houdt rekening met de te bevorderen parameters (vezels, eiwitten, fruit, groenten en noten) en de te beperken parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout) om tot een algemene beoordeling van de voedingswaarde van een levensmiddel te komen. Zo krijgen consumenten gemakkelijk een overzicht van gezonde en minder gezonde producten. Of een product al dan niet gezond is wordt aangegeven door vijf kleuren (van donkergroen tot donkerrood) en 5 letters (A, B, C, D of E). 

Uit grootschalig onderzoek naar het aankoopgedrag van consumenten bleek trouwens dat dit nieuwe systeem veel efficiënter is dan andere vereenvoudigde etiketteringssystemen zoals het Engelse traffic lights-systeem. De Nutri-Score is niet alleen het beste te begrijpen door de consument, maar het verbetert ook de voedingskwaliteit in het winkelwagentje van de consument aanzienlijk. Bovendien zijn fabrikanten ook meer geneigd om de samenstelling van hun producten te wijzigen, onder meer door de vermindering van suiker of zout, om zo gezondere producten te verkrijgen die sneller in het oog springen van de consument.

“Hoewel de Nutri-Score nu de officiële etikettering in België is, blijft de Nutri-Score facultatief vanwege de Europese regelgeving”, reageert consumentenorganisatie Test Aankoop, die benadrukt dat nog te weinig fabrikanten de score aanbrengen op hun producten. Daarom start Test Aankoop samen met zes andere Europese consumentenorganisaties nu een petitie om de Europese Commissie ervan te overtuigen de Nutri-Score verplicht te maken in Europa. Om de Commissie te verplichten dit verzoek te analyseren, zijn één miljoen handtekeningen vereist, waarvan 15.750 in België. Test Aankoop roept alle consumenten dan ook op om de petitie te ondertekenen.