De Britse supermarktketen Tesco heeft zijn winstverwachting voor het huidige financiële jaar alweer moeten verlagen. De retailer meldt dat de winst in het lopende boekjaar, dat in februari afloopt, niet boven de 1,4 miljard pond (1,8 miljard euro) zal uitkomen. Eerder rekende het concern op een resultaat van zo'n 1,9 miljard pond. De verwachte winst zal daarmee nog minder dan de helft bedragen van de winst in het boekjaar 2013/14.

Boekhoudschandaal en concurrentieTesco heeft natuurlijk een slecht jaar achter de rug. Het moest al een winstwaarschuwing uitsturen na een boekhoudschandaal, waarbij de winst 263 miljoen pond te hoog werd genoteerd. Maar ook de concurrentie met Aldi en Lidl in het Verenigd Koninkrijk kost de retailer omzet. Om beter te kunnen opboksen tegen de concurrentie gaat Tesco ook meer investeren. "We hebben nog steeds veel te doen en boeken goede vooruitgang in het ontwikkelen van onze plannen om de positionering van de groep voor de lange termijn te verbeteren," zegt CEO Dave Lewis.

Aandeel zakt 14%Door die investeringen, valt de winst echter nog lager uit. Beursanalisten waren alvast niet overtuigd: het aandeel van Tesco daalde met 14% op de beurs van Londen.