De Britse supermarktketen Tesco heeft het afgelopen boekjaar een verlies geleden van maar liefst 6,4 miljard pond (zo’n 9 miljard euro). Een record voor een Britse retailer, en een gevolg van de crisis die al even woedt bij Tesco.

Het boekhoudschandaal zindert nog steeds na bij Tesco. Het recordverlies voor het boekjaar 2014/15 is in de eerste plaats immers een gevolg van negatieve afschrijvingen in de nasleep van het schandaal. Zo zag CEO Dave Lewis zag zich genoodzaakt om bijna 50 winkels te sluiten, goed voor bijna 3 miljard aan waardeverminderingen op vastgoed. Maar ondertussen gaan ook de omzetcijfers achteruit.

Winst: -60%De omzet kwam uit op 69,65 miljard pond (-3%) en de operationele winst (de inkomsten uit winkels) viel met 1,4 miljard pond 60% lager uit dan een jaar eerder (3,3 miljard). De dalende inkomsten kaderen in de opmars van Aldi en Lidl op de Britse markt. De hard discounters rukken fel op en snoepen agressief marktaandeel af van de “klassieke retailers” zoals Sainsbury’s en Tesco. 

Om de winstgevendheid weer op te krikken, heeft Tesco alvast een fors besparingsprogramma in gang gezet.