Er is een loonakkoord voor de detailhandel. Personeelsleden van supermarkten krijgen een nettopremie van 500 euro, meer dan in veel andere sectoren. In de non-foodsector is de premie vastgelegd op 250 euro.

Het loonoverleg in de ­detailhandel, de sector met de grootste tewerkstelling in België, is beëindigd. De werknemers in de ­supermarkten krijgen een nettopremie van 500 euro. Bij de non-food, waar zowel winnaars als zware verliezers waren, moeten alleen de winkelbedrijven die zowel in 2019 als in 2020 winst maakten een premie uitbetalen. Die ligt bovendien de helft lager dan die van de supermarkten, op 250 euro dus. Het akkoord is goedgekeurd door alle vakbonden. “We zijn tevreden met dit akkoord. Het enige negatieve punt is dat we de hogere coronapremie niet voor meer mensen uit de brand hebben kunnen slepen”, zegt Kristel Van Damme van ACV Puls. “Er zijn bedrijven die het tijdens de coronacrisis heel goed gedaan hebben – ik denk aan Ikea bijvoorbeeld – maar waar het personeel toch met een minder premie genoegen moet nemen.” 

In het akkoord is ook een bruto loonsverhoging van 10 euro per maand voorzien. “Dat is weinig, maar we zijn gebonden door de loonnorm. Daardoor is een grotere loonsverhoging niet mogelijk”, aldus Kristel Van Damme. Er zijn volgens de vakbondsvrouw goede afspraken gemaakt over tijdskrediet en SWT (het vroegere brugpensioen) en tussenkomsten voor vervoersonkosten, opleiding en kinderopvang. Vakbonden en werkgevers gaan ook rond de tafel zitten om de toekomst van de sector te bekijken. “We bekijken onder meer de impact van e-commerce.”