Boekenketen Standaard Boekhandel neemt zijn sectorgenoot Club over. Dat werd vanochtend tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd. Met de deal gaat Standaard Boekhandel voor “geografische expansie” richting Brussel en Wallonië.

 

Standaard Boekhandel heeft niet veel groeimogelijkheden meer in Vlaanderen, en wijkt daarom met deze overname uit naar Franstalig België. Van de 31 Club-winkels in België, liggen er immers maar twee winkels in Vlaanderen (Gent en Leuven). 

“We moeten nieuwe groeigebieden vinden, want de boekenmarkt is vandaag zo goed als verzadigd in Vlaanderen”, zegt Geert Schotte, gedelegeerd bestuurder van Standaard Boekhandel“De overname van Club, die zowel geografisch als qua producten zeer complementaire activiteiten omvat, voldoet perfect aan deze doelstelling. Dankzij deze operatie zullen wij niet alleen toegang krijgen tot de Waalse en Brusselse markten maar zullen wij bovendien ook de competenties van Club en Standaard Boekhandel kunnen bundelen, wat tal van opportuniteiten zal opleveren voor beide bedrijven.”

Volgens Standaard Boekhandel zal de overname “heel wat synergieën opleveren voor beide enseignes”, maar “rekening houdend met de grote verschillen in de boekencultuur aan weerszijden van de taalgrens, zal Standaard Boekhandel de nodige tijd voorzien om te onderzoeken hoe de synergieën het best kunnen worden benut zonder de eigenheid van de ketens en de behoeften van hun klanten in het gedrang te brengen.”