Werknemers van Mondelez International leggen vandaag heel de dag het werk neer. Dit doen ze naar aanleiding van de aangekondigde herstructureringen.

Côte d’Or, Milka, TUC, Grany en Lu. Allemaal zijn het merken van voedselgigant Mondelez. Sinds de afscheiding van Kraft Foods in 2012 is Mondelez veranderd. Het personeel staat constant onder druk door ontslagen, sluitingen en herstructureringen. Het bedrijf wil graag de winst opdrijven, zelfs ten koste van eigen werknemers. “De werknemers zitten vast in een eindeloze cyclus van sluitingen, ontslagen en outsourcing zonder groeivooruitzichten,” aldus de vakbond.

Kortetermijndenken

De Union of Food (IUF) kondigde afgelopen vrijdag ‘een week van globale vakbondsacties’ aan. Met deze staking wil de vakbond een signaal geven: “de vaste en kwalitatieve jobs moeten verdedigd worden tegen het destructieve kortetermijndenken dat vandaag de dag het belangrijkste lijkt te zijn bij Mondelez.”

Sinds 1 uur heeft de weekendploeg het werk neergelegd. De acties, in vorm van werkonderbrekingen, demonstraties en media-evenementen zijn rond 6 uur deze ochtend gestart in Rhisnes (Namen), waar de kaasproducten worden gemaakt, in Herentals, waar de koekjes van Lu en chocoladeproducten van Milka worden gemaakt en in Mechelen, waar de administratieve hoofdzetel gelegen is. De staking zal minstens 24 uur duren.

Wereldwijde stakingen

“Wij bevestigen dat de vakbonden begonnen zijn met een staking op maandag,” aldus de woordvoerder van Mondelez aan onze collega’s van Just-Food. “Wij zijn bezig met een constructieve dialoog met vertegenwoordigers van de werknemers en hopen ons partnerschap na dit gesprek verder te kunnen zetten.”

België is niet het enige land waar vakbondsacties zijn. Ook in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Oostenrijk, Frankrijk, Noorwegen, Zuid-Korea en Pakistan wordt Mondelez geconfronteerd met acties.