Er is dinsdagnamiddag nipt een staking vermeden bij enkele Brantano-winkels, onderdeel van FNG, de groep die maandag een forse herstructerering aankondigde. De onrust bij de werknemers is groot.

Volgens de vakbonden had de directie enkele vestigingen gevraagd om de hele kledingvoorraad naar het hoofdkantoor te sturen, wat tot paniek leidde bij het personeel. Onder meer in Wevelgem en Beringen zou het personeel te horen hebben gekregen dat de hele voorraad kledij terug moest worden gestuurd. De vakbonden schoten snel in actie om een staking te beginnen in de betrokken winkels, melden verschillende media.

De bonden kregen aanvankelijk immers geen uitleg van de directie, maar net toen de staking zou beginnen, kregen ze te horen dat het om een “misverstand” ging. De staking is daardoor afgeblazen, zegt Sven Descheemaeker van de christelijke vakbond ACV. FNG, dat in erg slechte financiële papieren zit, kondigde aan dat het 47 winkels wil sluiten, waaronder een groot aantal van Brantano, en tot 287 banen wil schrappen. Het bedrijf moet daarover eerst gesprekken voeren met de vakbonden, zoals in de wet-Renault is vastgelegd. Welke vestigingen dicht zouden moeten, maakte het bedrijf niet bekend.