Bij verschillende winkels van Delhaize in Wallonië en Brussel is vandaag een spontane staking uitgebroken. In totaal bleven 15 supermarkten dicht door acties van het personeel, dat klaagt over personeelstekort en verslechterde arbeidsvoorwaarden.

De staking brak deze ochtend (vrijdag 17 maart) uit in vier Delhaize-winkels in het Brusselse. Werknemers van de supermarktketen legden spontaan het werk neer in de winkels Léopold III, Defré, Fort Jaco in Ukkel en aan de Dikke Beuklaan in Jette. Vandaar breidde het protest snel uit naar een tiental andere vestigingen van Delhaize in Brussel en Wallonië. Er was ook sprake van een stakingsactie in Lokeren, maar dat gerucht werd ontkracht door de Delhaize-directie.

De acties zijn het gevolg van onvrede onder werknemers over het personeelstekort en de verslechterde arbeidsvoorwaarden. Sinds Delhaize in 2014 een grote herstructurering aankondigde, doet het bedrijf het met minder personeel, dat flexibeler ingezet wordt in de winkels. Die nieuwe structuur werkt echter niet in alle winkels even goed, en zorgt volgens de vakbonden voor een verhoogde werkdruk, lege rekken en lange wachtrijen aan de kassa.

Volgens De Standaard zullen er ook het komende weekend nog acties volgen. De vakbonden en de directie zitten dinsdag samen rond de tafel.