Colruyt-dochter Spar Retail heeft symbolisch een spar geplant voor het nieuwe distributiecentrum dat in 2014 in Mechelen wordt ingebruikgenomen. Colruyt Group investeert zo'n 97 miljoen euro in het nieuwe gebouw, dat ook een kantoorruimte krijgt en zo’n 670 mensen in dienst zal nemen.

Het nieuwe gebouw komt er omdat de huidige sites in Heist-op-den-Berg en Ternat niet groot genoeg meer waren. De nieuwe kantoorruimte zal verdubbelen in capaciteit ten opzichte van het gebouw in Ternat, met 6000 m². Het distributiecentrum van 50.000 m² zal een derde groter zijn dan de huidige site in Heist-op-den-Berg, die slechts 34.000 m² groot is.

Frans Colruyt, COO van Colruyt Group, noemt de nieuwbouw een belangrijke investering in de Belgische markt en de Belgische tewerkstelling. "Van de 26.000 mensen die voor ons werken, zijn er ruim 23.000 tewerkgesteld in België", zei hij. "Colruyt Group vindt het belangrijk zich lokaal te verankeren."

Voor de stad Mechelen is de keuze van Spar Retail om zich in de stad te vestigen van groot belang. "Hier zullen volgend jaar zo'n 670 mensen tewerkgesteld worden, en dat in economisch moeilijke tijden", zei burgemeester Bart Somers. Er wordt nog onderzocht of Colruyt Group een windturbine naast de nieuwbouw mag bouwen om zelf te kunnen voorzien in energie.

Door distributiecentrum en kantoren samen te brengen, wil het bedrijf efficiënter werken en blijven groeien. Momenteel heeft het een marktaandeel van 3,5 procent. De sterkte van Spar Retail is volgens algemeen directeur Dirk Depoorter de samenwerking met zelfstandige ondernemers. "We kiezen bewust voor lokale buurtsupermarkten, uitgebaat door zelfstandige ondernemers en hebben de ambitie om de beste zelfstandigenorganisatie van België te worden", besluit hij.

Om de verankering in Mechelen symbolisch te maken, werd een spar geplant voor de ingang van het gebouw. Mechels burgemeester Bart Somers, COO Frans Colruyt en Spar Retail directeur Dirk Depoorter plantten een 4,5 meter hoge naaldnoom. “Die heeft nog marge om te groeien, en dat is wat wij ook van plan zijn”, klonk het. De nieuwbouw in Mechelen is niet de enige investering van de Colruyt Group dit jaar: eerder werd nog eens 79 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuw distributiecentrum in Ath en Lessines.