Hogere prijzen voor rundvlees zijn noodzakelijk om de vleessector levensvatbaar te houden. Dat stelt de Belgische slachthuisfederatie Febev. De slachthuizen leiden verlies omdat stijgende kostprijzen niet doorgerekend worden naar de consument, klinkt het.

“Rond de jaarwisseling hebben de slachthuizen een aanzienlijke inspanning geleverd wat betreft prijs aan veehouder, deze werd toen gedeeltelijk - maar met enige vertraging - door de grootdistributie gevolgd. De verdere prijsstijgingen tussen het voorjaar en heden werden tot nu toe niet volledig gevolgd verder in de keten, en komen dus gedeeltelijk op rekening van de slachthuizen, met als gevolg dat deze laatsten nu zware verliezen lijden”, verklaart Febev. Meer inspanningen kunnen de slachthuizen dan ook niet meer leveren. “Het zou tot het failliet van de volledige sector leiden’, klinkt het.

De prijsstijgingen voor de producenten moeten daarom doorgerekend worden naar de consumenten volgens Febev. “Het is de consument die dringend meer zal moeten betalen willen we nog tot verdere prijsverhogingen komen, en tot een leefbare situatie voor de volledige sector.