Eind juni opent Robuust, the Zero Waste Shop de deuren in Antwerpen. Het wordt de eerste supermarkt in het land zonder verpakkingen, en de vijfde wereldwijd. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen.

"Het is de bedoeling dat klanten hun eigen verpakkingen meenemen", vertelt initiatiefneemster Savina Istas aan Gazet Van Antwerpen. De lege potjes worden bij het binnenkomen van de winkel gewogen en voorzien van een etiket. Wanneer ze gevuld zijn worden ze aan de kassa terug gewogen. Wie geen eigen verpakking bij heeft kan wel linnen zakken en glazen flessen en bokalen kopen bij Robuust.

Plastic zakjes komen er niet aan te pas, in de plaats zal de winkel veel schepbakken gebruiken voor producten zoals suiker en koekjes. Er zal ook een muur van zes meter komen met silo's en schepbakken, voor droge voedingsproducten zoals pasta en rijst. Maar ook dranken zoals verse melk, en fruitsap zullen verkrijgen zijn. Net als non-food producten zoals zepen en wasverzachters, die in bidons bewaard worden.

"Er zullen ook voorwerpen te koop zijn waardoor je ecologischer kan leven", vertelt Savina Istas aan de Antwerpse krant. "Zo zijn er bijvoorbeeld rietjes en lunchdoosjes uit roestvrij staal, of herbruikbare watjes. Maar ook producten zoals vitaminesupplementen, essentiële olien en gezichtsmaskers kan je hier in bulk aankopen."

Robuust opent op 29 juni de deuren in de Reyndersstraat in Antwerpen. Volgens de uitbaatster is dit nog maar de vijfde verpakkingsvrije winkel in de wereld.