Het ketenoverleg is mislukt, maar individuele retailers engageren zich ondertussen toch om de varkensboeren te steunen. Colruyt Group heeft beslist om de varkenssector te steunen door de producenten die Colruyt Group bevoorraden een steun van 10 cent per kilo te betalen, en dat voor zeker 2 maanden. Delhaize gaat dan weer 3 euro extra per varken betalen. Carrefour geeft 10 euro meer per varken.

 

Colruyt: 10 cent extra per kilo

Colruyt heeft actief deelgenomen aan de besprekingen met de verschillende spelers van de betrokken federaties in het Ketenoverleg maar zegt dat  "het bereiken van een akkoord binnen dat overleg moeilijk blijkt". Stefan Goethaert, Directeur Colruyt Group Fine Food: "Wij hebben begrip voor de moeilijke situatie van de Belgische varkenshouders die nu al maanden aanhoudt. Het is voor ons ook zeer belangrijk dat de Belgische producenten ons varkensvlees blijven leveren. Deze maatregel komt rechtstreeks ten goede aan de varkenshouders die ons vlees leveren volgens ons lastenboek. Binnen 2 maanden evalueren we de situatie opnieuw zonder de evolutie van de besprekingen binnen het Ketenoverleg uit het oog te verliezen." De retailer voegt er aan toe dat het hoopt dat de dialoog in het ketenoverleg wordt verdergezet.

 

Delhaize: 3 euro extra per varken

Net als Colruyt, gaat Delhaize de varkensboeren meer betalen. 3 euro extra per varken om precies te zijn. Dit is dus 1 euro extra bovenop de bijdrage van 2 euro die Delhaize sinds 16 juli op haar eigen initiatief bijdraagt. De extra bijdrage zal betaald worden zolang de varkensprijs op zo’n historisch laag niveau blijft.

"Deze beslissing past in de strategie van Delhaize om bewust te kiezen voor Belgische verse producten. In deze moeilijke tijden leveren we een extra inspanning om de Belgische varkenssector te ondersteunen", klinkt het bij de retailer. De extra crisisbijdrage van 3 euro komt bovenop de 3,6 euro per varken die Delhaize sinds 2014 betaalt aan alle Belgische varkensboeren die de varkens met het label ‘Beter voor iedereen’ leveren aan Delhaize. 

Carrefour: 10 euro meer per varken

Ook Carrefour betaalt vanaf morgen extra aan de varkensboeren. De retailer geeft 10 euro meer per varken, wat neerkomt op 10 cent per gekochte kilogram. Carrefour wil de varkenshouders naar eigen zeggen steunen in een periode waarin de prijs voor het varkensvlees historisch laag staat. Carrefour hoopt dat deze tijdelijke maatregel de nodige zuurstof aan de varkenshouders zal geven, opdat zij het probleem van structurele overproductie - die hoofdzakelijk op de export is gericht - kunnen aanpakken. In de kantlijn herhaalt Carrefour wat Comeos reeds deze ochtend communiceerde, zijnde dat slechts 6,8% van het varkensvlees dat in België wordt geproduceerd in de Belgische grootwarenhuizen terecht komt.

Makro: tijdelijk 10 cent per kilo

Niet alleen de drie grootste supermarktketens steunen de boeren, ook Makro gaat tijdelijk 10 cent per kilo extra betalen aan Belgische producenten. En dat voor een periode van zeker twee maanden. Dat heeft de retailer aan onze redactie bevestigd.

Lidl: 10 cent extra per kilo

Ook discounter Lidl heeft ondertussen laten weten dat het de varkensboeren 10 eurocent extra gaat betalen per kilo. "Dat bedrag moet doorvloeien richting de boeren”, legt Lidl-woordvoerder Pieterjan Rynwalt uit. "Het zijn per slot van rekening de varkensboeren die dag in, dag uit met de nodige zorg ons het hoogwaardige Belgische varkensvlees leveren dat wij kunnen verkopen. Wij hebben elkaar nodig om samen de consument te kunnen bedienen".

De tijdelijke steunmaatregel geldt voor twee maanden.  Via die maatregel wil Lidl enerzijds helpen om zuurstof te geven aan de Belgische varkensboeren in nood en, anderzijds, ook het signaal geven mee de juiste setting te willen scheppen om in de komende maanden binnen het ketenoverleg tot een overeenkomst te komen. Dat laatste bleek nog eerder deze week erg moeizaam te verlopen, vandaar dat Lidl in tussentijd een individueel engagement uitspreekt.