De vakbondsacties bij Delhaize hebben een zware impact op de kwartaalcijfers van de retailer. De Belgische winkels boekten in het vierde kwartaal bijna 7% minder omzet dan in 2013. Dat blijkt uit een handelsupdate van Delhaize Group.

Delhaize België: -6,9%In het vierde kwartaal van 2014 bedroegen de opbrengsten in België 1,3 miljard euro, en dat is 6% minder dan in Q4/2013. De omzet van de reeds bestaande winkels ging zelfs 6,9% achteruit. Een sterke daling, die het gevolg is van de sociale onrust bij Delhaize. En de stakingsacties hebben natuurlijk ook hun impact op de jaarcijfers.

Over heel 2014 boekte Delhaize 3% minder omzet (tot 4,9 miljard euro). De vergelijkbare omzetdaling van -3,5% wordt nog gedeeltelijk gecompenseerd door nieuwe winkelopeningen. Ondertussen heerst er al sinds de kerstperiode een sociale wapenstilstand bij Delhaize, maar het is duidelijk dat de retailer de situatie snel onder controle moet krijgen om dergelijke resultaten in 2015 te vermijden.

“In België waren onze opbrengsten en resultaten beide negatief beïnvloed door stakingen in onze winkels en in ons distributienetwerk. Wij hebben de ambitie om binnenkort een definitief akkoord omtrent het Transformatieplan te bereiken met onze sociale partners”, zegt Frans Muller (CEO Delhaize Group) in een reactie.

Groei in AmerikaDe slechte resultaten van Delhaize in België staan in schril contrast met de groeicijfers in Amerika. In het vierde kwartaal van 2014 stegen de opbrengsten van Delhaize America met 12,1% tot 4,7 miljard dollar (3,7 miljard euro). Naast goede prestaties van Food Lion en Hannaford, speelt hier ook een positief kalendereffect mee.

Het handelsjaar 2014 duurde in de VS een week langer, en deze 53ste handelsweek zorgde voor een extra 344 miljoen dollar (259 miljoen euro) aan opbrengsten. Ook over heel 2014 deed Delhaize het goed in de VS: de Amerikaanse activiteiten groeiden met 6,6% tot 17,1 miljard dollar (13,4 miljard euro) inclusief de 53ste handelsweek.