Recupel on Tour, de jaarlijkse actie waarmee Recupel in Belgische steden en gemeenten afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) inzamelt, tikte voor 2015 af op 97 ton oude elektro, goed voor 12.000 toestellen. De campagne, die een samenwerking is met De Kringwinkels en afvalintercommunales, blijft een succesformule voor het informeren over en stimuleren van hergebruik en recyclage.

36 Belgische gemeentes, waarvan 19 Vlaamse, verwelkomden de Recupel on Tour roadshow in 2015. Alle stops samen waren goed voor 97 ton oude elektro. Zo’n 33 ton van de binnengebrachte apparaten bleek na vakkundige analyse nog bruikbaar en werd opgenomen in het netwerk van De Kringwinkels.  De overige 64 ton –defecte- apparaten komt terecht in het recyclagecircuit, waarbij de toestellen ontmanteld en de waardevolle grondstoffen gerecupereerd worden.

 

12.000 toestellen

De 97 ton in gewicht komt neer op zo’n 12.000 elektrische en elektronische toestellen. Het ingezamelde assortiment is breed: van afstandsbedieningen en elektrische tandenborstels, over koffieapparaten tot wasmachines en computerhardware. De inwoners van Lede leverden met 14.674 kg het grootste gewicht oude elektro in.

De inzamel- en bewustmakingscampagnes van Recupel moeten ertoe leiden dat het voor Belgen een automatisme wordt hun oude elektrische of elektronische apparaten correct af te danken: “Oude elektro, of het nu gaat om kleine of grote toestellen, bevat componenten die niet thuishoren bij het gewoon huishoudelijk afval. Juist inzamelen en goed recycleren zijn dus van cruciaal belang voor een duurzame omgeving. Het loont de moeite om de consument te blijven informeren en sensibiliseren, en een actie als Recupel on Tour, die een kleine inspanning inhoudt voor de individuele consument maar een groot totaalresultaat oplevert, is daar een ideaal instrument voor”, aldus Peter Sabbe, algemeen directeur van Recupel.

De algemene Recupel-cijfers voor 2015, waaronder het totale volume ingezamelde elektrische en elektronische apparaten vorig jaar, worden in maart bekendgemaakt.