Het Nederlandse PostNL is van plan om het aantal medewerkers met een vast contract in Nederland te verdrievoudigen in de komende jaren. In België verandert er niets.

PostNL heeft momenteel in Nederland 1.900 mensen vast in dienst. Over enkele jaren moeten dat er 6.000 zijn. Het doel is dat op termijn minimaal de helft van alle pakketten bezorgd wordt door pakketbezorgers die in dienst zijn bij PostNL. In 2015 kregen alle freelancers al het aanbod om vast in dienst te komen en krijgen alle postbezorgers direct een vast contact. Momenteel lopen er loonsonderhandelingen met de Nederlandse vakbond FNG.

"De Belgische markt is totaal verschillend”

In België zou er niets veranderen, zei een woordvoerster van het bedrijf aan Belga: "De Belgische markt is totaal verschillend.” In België werkt PostNL alleen met onderaannemers. Daarbij werden dit voorjaar nog verschillende misbruiken vastgesteld door de Belgische autoriteiten, hetgeen leidde tot verschillende arrestaties, waaronder die van de CEO voor België, Rudy Van Rillaer. Het koeriersbedrijf is niettemin van plan zijn expansie in België voort te zetten, aangezien PostNL tegen het einde van het jaar 350 afhaalpunten wil toevoegen aan zijn Belgische netwerk, dat er reeds 1.000 telt.