Amazon heeft van de overheidsregulator groen licht gekregen voor de overname van Whole Foods. Ook de aandeelhouders van de biologische supermarktketen stemden in met de deal.

De Amerikaanse e-commercereus Amazon heeft afgelopen woensdag twee hordes genomen in de overname van bioketen Whole Foods. Eerst maakte Whole Foods bekend dat haar aandeelhouders de overname hadden goedgekeurd bij een stemming op het hoofdkantoor in Austin, Texas. Daarna volgde ook het fiat van de Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond. De FTC moest onderzoeken of de Amazon-Whole Foods deal geen te dominante speler zou opleveren, die een gezonde concurrentie in de weg staat. De overheidsdienst heeft echter laten weten dat het dat onderzoek stopzet. Daarmee zit Amazon goed op pad om de Whole Foods-deal dit jaar nog af te ronden. 

Amazon en Whole Foods bereikten in juni al een overeenkomst voor de overname van de biosupermarkt. Internetretailer Amazon betaalt 13,7 miljard dollar voor de 460 Whole Foods-winkels in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. De overname toont aan dat Amazon zich nog meer wil gaan toeleggen op food retail, en maakt van het bedrijf een rechtstreekse concurrent van Amerikaanse supermarktketens zoals Walmart, Food Lion (Ahold Delhaize) en Kroger’s.

 

Lees hier onze analyse over de strategie achter de Whole Foods-deal: "Overname Whole Foods door Amazon bewijst belang omnichannel"