De Franse winkelketen Monoprix gaat in Clichy, op een boogscheut van haar hoofdzetel, een systeem uittesten waarmee je kan afrekenen zonder langs de kassa te wandelen. Het concept doet sterk denken aan dat van Amazon Go.

Intern wodt het project Monop'Go genoemd, waarmee ook de naam sterk gelijkt op die van de revolutionaire winkel van Amazon. Dat is opmerkelijk, aangezien Monoprix enkele maanden geleden nog de spot dreef met Amazon Go in een promotiefilmpje. 

Volgens Le Monde moeten klanten in het systeem van Monoprix van tevoren een speciale app op hun smartphone installeren, waar hun betaalgegevens aan gekoppeld zijn. In de winkel houden ze hun telefoon dicht tegen het elektronisch prijsetiket van een artikel om het te registreren. Het verschuldigde bedrag wordt automatisch van hun rekening gehouden en de klant kan buitenwandelen zonder langs de kassa te passeren. 

Net als bij Amazon Go, dat uitgetest wordt door werknemers van Amazon in Seattle, wordt Monop'Go door het eigen personeel uitgeprobeerd. Het systeem wordt nu een week intern getest, maar zal later ook aan echte klanten blootgesteld worden in een winkel op de boulevard de la Madeleine in Parijs.

De retailer zou van Monop'Go geen nieuwe winkelketen willen maken, maar een extra service in de winkels. Niet alle kassa's zouden dus verdwijnen. 

(photo: Julien Paquin)